Doorgaan naar hoofdcontent
Tweede week (vervolg)

Tussen ons huis en de boomgaard hebben we vorig jaar een hek geplaatst, van weg tot schuur, zo'n kleine 30 meter. Dit was echter helemaal dicht.Aan het eind staat dus de schuur en ervoor lag nog veel puin om een soort van put geschaard, lekker warm en beschut....voor alle beestjes die eronder zaten. Maar ja, als er een camping moet komen, kun je moeilijk je gasten over het hek laten klimmen, dus er moest een draaihek komen en het puin moest opgeruimd.
Dus samen op een avond naar Zielona Gora (60 km), voor een passend draaihek met grendels en sloten. 60 km over Poolse wegen is ruim 1 uur heen en ruim 1 uur terug.


Adriaan heeft in 2 avonden het hek geplaatst, ik mocht helpen met vasthouden. want het moest natuurlijk waterpas.💪


Hond Hilton hielp ook flink mee met in de weg lopen, vond het uiterst interessant, dat hij nu zomaar toegang had tot de vrijheid. Uiteindelijk bleef hij toch maar dicht bij huis, het voer thuis is blijkbaar niet te evenaren 👀.

Adriaan heeft ook een container laten aanrukken, waar het puin in afgevoerd kan worden, en met hulp van Arthur, een buurjongen, is het terrein nu aardig schoon.
Arthur (±25 jaar ) is wat geestelijk-beperkt en heeft dus geen werk. Loopt de hele dag bij huis of bij de dorpswinkel. Vraagt af en toe aan Adriaan of hij mag helpen, voor wat geld. Soms gaat dat goed.


Als je met een tweede huis in het buitenland begint, begin je daar ook vaak met oudere spullen. Het nieuwere laat je meest op je eerste bestemming en het oudere breng je dan naar je 2e bestemming onder het motto: eerst maar eens kijken of het wat gaat worden. En vooral met elektrische apparaten merk je dan dat het stuk kan.
Zo ook de wasmachine. Dus moest er een nieuwe komen. Dit was al een oudje, ooit overgenomen en intussen wat bejaard,  dus toog ik op pad met m'n schrijfblokje en fototoestel om thuis te kunnen overleggen over modellen en prijzen. Na overleg in de late namiddag met manlief op pad. De koop was snel besloten en het werd een Bosch. De verkoper gaf aan dat het al een "oude" was, serie 4. Maar hij was in de aanbieding, ( en tja, we blijven hollanders he??) en voor omgerekend ongeveer 375 euro wisselde hij van eigenaar en waren wij heel tevreden. En hij doet het !! Als een tierelier!!

De oude moest echter wel gesloopt worden. Adriaan heeft een aantal jaren geleden een zilveren ketting van mij gekregen, is deze een jaar geleden kwijtgeraakt en hij zou wel eens in de wasmachine kunnen zitten. Dus de wasmachine werd gesloopt en warempel, de ketting kwam weer boven tafel. t Was wel een degelijke machine, t heeft een avond gekost om te slopen, maar goed, nu hadden we dan ook wat. We hielden er ook nog een bak schroeven aan over en wat veren. Adriaan is een echte doe-het-zelver. Hij kan alles gebruiken.😉, dus alleen het echt-niet-te-gebruiken wordt afgevoerd.

Deze week zag ik bij de Aldi ( jawel!!)  een pergola te koop.
In de achtertuin stond een klimroos. Vorig jaar in Nederland gekocht en hier geplant en Adriaan wilde daar graag een pergola voor. Dat kwam goed uit.
Blijkbaar is hij erg dankbaar voor de reusachtige steun, want hij bloeit als een roos!!

De zon liet zich deze week goed zien, dus het zwembad opgezet. Vorig jaar hadden we een grote ronde van 1,5 meter hoog en 4 meter doorsnee. Deze kwam zonder verwarming echter nooit op temperatuur, dus had ik na de zomer voor dit jaar m'n eigen plan getrokken en in de uitverkoop in september een kleinere aangeschaft.
Ongeveer 3,5 x 2 meter en maar 0,70 hoog. Dit bleek genoeg. Snel vol, warm genoeg door de zon en makkelijk in en uit te stappen. De pomp van het grote bad paste er prima op, dus op nu zoek naar filters.
Dat bleek echter nog niet zo eenvoudig. Na alle winkels afgelopen te hebben waar ze baden verkochten, uiteindelijk in een grote zaak in Zgorszelec filters gevonden. Tja, je moet er soms wel wat voor over hebben.
Nu we toch in Zgorszelec waren gelijk maar wat planten voor de tuin gekocht. Magnoliaboom, Geraniums, Afrikaantjes bleek wat moeilijk, maar ja, Polen heeft het niet zo op buitenlanders, dus dat waren er maar 4. Maar goed, wie het kleine niet eert..... dus nog maar verder zoeken.

Zelf deze week achter de naaimachine gezeten en eerst wat werkbroeken en overals opgeknapt. Vanuit Nederland had ik mijn oude Bernina meegenomen en een goed gevulde fourniturenbox. Nou, dat kwam goed van pas. En zo werd de garderobe van manlief uitgebreid van 1 broek naar 4 en van 1 overal naar 2. En dat alles onder de veranda in de schaduw!!


't Leven is zo slecht nog niet...

Reacties

Populaire posts van deze blog

De eerste week

Eerst maar eens even terugkijken naar wat er intussen allemaal al gebeurd is. De eerste week. Ons huis heeft een flinke achtertuin met veel zon. Het is heerlijk, maar rond half 12, als de zon bijna op z'n hoogtepunt is, komt hij over het huis(hij gaat in de voortuin op 😉) en staat het terras tot in de avond in de volle zon. Erg warm dus. Vorig jaar hebben we daar een zeil gespannen met tentstokken en aan de dakgoot vastgemaakt met speciale klemmen. Dit jaar hebben we de veranda officieel gemaakt met een vaste constructie en doorzichtige golfplaten, waar de zon wel door heen kan (voor het licht) . Echter nu blijkt dat dat nog best veel zon is en dus ook veel warmte, en hebben we er alsnog voor de hoogtijdagen een blauw zeil over gespannen.                                                              Het is de bedoeling dat er oranje doek onder komt, dat tussen de balken komt te liggen.Dit blijft dan droog bij regen en kan na t seizoen gewoon gewassen en opgeborgen. Ad